Regisztráció

Üdvözöljük Kisbágyon község honlapján!
Mai dátum: 2024. 05. 25.

Afrikai-Magyar MagánmúzeumA múzeum már nem üzemel, az alábbi leírás archív anyag.

Két kiváló vadász és lelkes lokálpatrióta, Kopka László és Kopka Viktor, apa és fia oktatási céllal mutatja be az eddigi vadászexpedíciókon elejtett nagyvadfajok trófeáit a nagyközönségnek. Kettejük szándékai szerint születetett meg az Afrikai–Magyar Magánmúzeum…

Kopka László és Kopka Viktor elõször 1998-ban járt Afrika-expedíción, azóta pedig többször is elutaztak vadászat céljából a fekete kontinensre. Jártak már a Dél-Afrikai Köztársaságban, Zambiában és Tanzániában, s mindenhonnan csodálatos trófeákkal tértek haza. A gyûjtemény folyamatosan gyarapodott, végül a nagyközönség által is látogatható múzeummá nõtte ki magát. A páratlan élményt kínáló turisztikai látványosságot a Kopka család teljes egészében önerõbõl finanszírozta.

A kiállítóhely két részbõl áll: az Afrika-teremben egzotikus fajok – kafferbivaly, két gnu faj, tehén- és nyársas antilopok, impallák, más gazellafajok, varacskos disznók, zebrák és még számos más vadfaj – preparátumai tekinthetõk meg. A fekete kontinensrõl hazai tájakra kalauzol a magyar terem, amelyben a hazai nagy- és apróvadfajokkal ismertetik meg az érdeklõdõket. Elõbbiekhez festmény kiállítás is társul – természetesen vadászati témában alkotók mûveibõl.

 

 

 

 

 

Mintegy húsz esztendõ vadászatának gyümölcse látható a falakon, valamennyi trófeához különleges, elsõsorban személyes élményeik fûzõdnek. A hazai és idegen tájak állatvilágát bemutató tárlat célja, hogy a kívülállók is felismerjék, a vadászat nemes célokat szolgál, például az ember által megbontott természeti egyensúly fenntartását és az ismeretek bõvítését. A Safari Club International magyarországi elnöke, Hídvégi Béla szerint mérföldkõhöz érkezett a hazai vadásztársadalom, hiszen egyelõre nagyon kevés olyan múzeum létezik, amelyik oktatási célokat is szolgál, a régióban pedig hasonló sincs.

Az önálló magyar teremhez egy képkiállítás is kapcsolódik, a kisbágyoni Hubertus kisgaléria, amely vadászfestõk élet- és tájképeit mutatja be. A különbözõ vadfajok trófeáit mûvészi ábrázolással egészítik ki Valaczkai Erzsébet, Rübe József, Vörös Tibor, Kovrig Miklós, Bihari Puhl Levente, Zsoldos Tibor és Czinege Zsolt alkotásai. A fekete kontinens iránt érdeklõdõ turista- és tanulócsoportok mostantól elõzetes bejelentkezés alapján látogathatják Kisbágyonban az Afrika-Magyar Magánmúzeumot.

(forrás: vadaszat.net)