Regisztráció

Üdvözöljük Kisbágyon község honlapján!
Mai dátum: 2023. 06. 10.

Afrikai-Magyar MagánmúzeumNyitvatartás: 10-18 óráig
bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken:
Kopkáné Nagy Boglárka

Két kiváló vadász és lelkes lokálpatrióta, Kopka László és Kopka Viktor, apa és fia oktatási céllal mutatja be az eddigi vadászexpedíciókon elejtett nagyvadfajok trófeáit a nagyközönségnek. Kettejük szándékai szerint születetett meg az Afrikai–Magyar Magánmúzeum…

Kopka László és Kopka Viktor elõször 1998-ban járt Afrika-expedíción, azóta pedig többször is elutaztak vadászat céljából a fekete kontinensre. Jártak már a Dél-Afrikai Köztársaságban, Zambiában és Tanzániában, s mindenhonnan csodálatos trófeákkal tértek haza. A gyûjtemény folyamatosan gyarapodott, végül a nagyközönség által is látogatható múzeummá nõtte ki magát. A páratlan élményt kínáló turisztikai látványosságot a Kopka család teljes egészében önerõbõl finanszírozta.

A kiállítóhely két részbõl áll: az Afrika-teremben egzotikus fajok – kafferbivaly, két gnu faj, tehén- és nyársas antilopok, impallák, más gazellafajok, varacskos disznók, zebrák és még számos más vadfaj – preparátumai tekinthetõk meg. A fekete kontinensrõl hazai tájakra kalauzol a magyar terem, amelyben a hazai nagy- és apróvadfajokkal ismertetik meg az érdeklõdõket. Elõbbiekhez festmény kiállítás is társul – természetesen vadászati témában alkotók mûveibõl.

 

 

 

 

 

Mintegy húsz esztendõ vadászatának gyümölcse látható a falakon, valamennyi trófeához különleges, elsõsorban személyes élményeik fûzõdnek. A hazai és idegen tájak állatvilágát bemutató tárlat célja, hogy a kívülállók is felismerjék, a vadászat nemes célokat szolgál, például az ember által megbontott természeti egyensúly fenntartását és az ismeretek bõvítését. A Safari Club International magyarországi elnöke, Hídvégi Béla szerint mérföldkõhöz érkezett a hazai vadásztársadalom, hiszen egyelõre nagyon kevés olyan múzeum létezik, amelyik oktatási célokat is szolgál, a régióban pedig hasonló sincs.

Az önálló magyar teremhez egy képkiállítás is kapcsolódik, a kisbágyoni Hubertus kisgaléria, amely vadászfestõk élet- és tájképeit mutatja be. A különbözõ vadfajok trófeáit mûvészi ábrázolással egészítik ki Valaczkai Erzsébet, Rübe József, Vörös Tibor, Kovrig Miklós, Bihari Puhl Levente, Zsoldos Tibor és Czinege Zsolt alkotásai. A fekete kontinens iránt érdeklõdõ turista- és tanulócsoportok mostantól elõzetes bejelentkezés alapján látogathatják Kisbágyonban az Afrika-Magyar Magánmúzeumot.

(forrás: vadaszat.net)